sobota 5. května 2012

Až tam na sever...

Po sérii detektivek z Norska do Čech přišla i detektivka švédská. Jak uspěje švédská spisovatelka v porovnání s Jo Nesboem, králem současných žebříčků v prodejích knih s podobným tématem? Mari Jungstedt rozjíždí detektivku, které uvěříte. Bude to jejím hlavním pilířem anebo tomu něco chybí?

Neviditelný je prvotina od švédské spisovatelky Mari Jungstedtové. Celý román zasadila na švédský ostrov Gotland, kde přes léto žije s jejím manželem. Po velkém úspěchu jejího debutu přišla další vlna detektivek psaných jejím nezaměnitelným stylem. Podívejme se ke kořenům, právě na detektivku Neviditelný, kterou vydala Kniha ZLIN v dubnu letošního roku.

Hlavním pilířem románu Jugstedtové je uvěřitelnost, něco u Nesboa vidíme zřídka. V příběhu se neobjevuje žádné deus ex machina, machistické typy policistů, detektivní klišé a další Nesbovy neduhy. Popis práce je realistický, uvěřitelný a nutno dodat, že fakticky i správný. Jugstedtová dává důraz na práci celého týmu, nikoliv jednotlivce a jeho mnohdy nekonformních metod.

Příjemně se zde rozvíjí i charaktery postav. Žádná nevyčnívá. Všichni spolupracují i přes to, že se nemají v lásce. Komisař Anders Knutas je typ poldy, kterého potkáte na ulici. Sběhlý životem. Nedělá, co nemusí. Své vlastní problémy staví nad problémy vlastní, alespoň povětšinu času, je zároveň ochotný se do případu obout a snažit se ho konstruktivně řešit. Jugstedtová ukazuje, že sympatická postava se dá vytvořit i z někoho, kdo nemá své vlastní démony a závislosti. Média, která zde hrají jednu z hlavních postav, vystupují jako správné mediální mrdky ženoucí se za senzací a schopni kvůli ní udělat cokoliv. Vrtají se v policejní práci, rýpají, hledají senzace.

Celý koncept detektivky spíš než syrový naturalistický román připomíná detektivku takovou, jakou ji známe od Agathy Christe. Minimum akce, logika až na kost. Žádné zbytečné odbíhá. I přesto, že chápame, proč pachatel zabíjel, nemáme ho rádi. Vidíme ho jako grázla. Definice dobra a zla je oddělena velkou černou tlustou čarou.

A právě proto by měla Jugstedtová uspět v České republice více než Nesbo. Možná se v jejich detektivkách nestřílí.

Dalším výborným faktorem je prostředí. Zamiloval jsem si Gotland, který vypadá jako jedna velká vesnice s okázale pohádkovou přírodou. Pokud si budu někdy vybírat chatu v zahraničí, tak to bude právě tam. A doufám, že třeba někde na ulici potkám Mari. Mojí novou nejoblíbenější spisovatelku detektivek.

text sepsán pro čtenářský portál Lidé, čtěte!

Žádné komentáře:

Okomentovat